FAJTÁINK

ÉRDI BŐTERMŐ

Június közepén érő, az egyik legkedveltebb, legkeresettebb meggyfajta. Gyümölcse középnagy, 21-23 mm átmérőjű, az üvegmeggyre jellemző megjelenésű, átlagtömege 5-6 g. 

Gyümölcsének alakja a kocsány felőli oldalon és a bibepontnál kissé lapított, megnyúlt gömb. A gyümölcshéj száraz tapintású, fényes, sötét kárminpiros színű, igen tetszetős. Húsa közepesen kemény, finoman rostos, sötétpiros, bőlevű. Közepesen festőlevű. Íze kellemesen édes-savas harmonikus meggyíz. Magja középnagy, mag-hús aránya 5-6%. Kocsánya középhosszú (átlag 35 mm) alig pálhás, a pálhalevelek aprók. A gyümölcs szárazon válik a kocsánytól.

Fája kissé laza szöveti szerkezetű, középerős növekedésű, korán termőre fordul. Szétterülő gömb koronát nevel, rendszeresen és bőven terem, önszabályozó rendszerrel rendelkezik, azaz csak annyi gyümölcs marad a fán, amennyit a fa teljes méretűre ki tud nevelni. Gyümölcse sokoldalúan felhasználható: frissfogyasztásra, mélyhűtésre, konzerv és hűtőipari feldolgozásra egyaránt kiválóan alkalmas. Kertészetünk legnépszerűbb fajtája, koraisága és ízvilága miatt, frissfogyasztása kiemelkedő.

Érési ideje: június derekától – június végéig

DEBRECENI BŐTERMŐ

Június végén érő fajta. Gyümölcse nagy, 5-6 g tömegű, kissé nyomott gömb, átmérője átlagosan 22-23 mm. Héja éretten sötétpiros, fényes, húsa félkemény, középpiros, kellemesen aromás, savas-édes ízű. Alakja felülről és oldalról kissé nyomott. Középhosszú kocsánya pálhaleveles. A kocsányról a gyümölcs szárazon válik le.

Fája középerős növekedésű, ágrendszere termőkorban lehajló. Középerős növekedésű, korán termőre fordul, öntermékeny fajta.

Gyümölcse friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas. Igen mutatós, kereskedőink kifejezetten kedvelik az árukihelyezési előnyei miatt. Közvetlen vásárlóink mind friss fogyasztásra, mind befőttnek, dzsemmnek vásárolják.

Érési ideje: június utolsó hete
meggy_juras_csorvas_ujfehertoi_kerteszet

ÚJFEHÉRTÓI FÜRTÖS

Július elejétől érő fajta. Gyümölcse 5-6 g tömegű, a berakódástól függően átlagosan 22-24 mm átmérőjű, lapított gömb alakú. Héjának színe fénylő sötétpiros. Húsa közepesen kemény – kemény, vérpiros, enyhén festőlevű. Íze harmonikus. Középhosszú kocsánya erősen pálhaleveles. Magja nagy, mag-hús arány 6-8%.

Ökológiai tűrőképessége kiemelkedő: a virágrügyei jól tűrik a hideget. Erős növekedésű, korán termőre fordul, öntermékeny. Tápanyag és vízigénye a többi meggyfajtánál nagyobb.

Alkalmas friss fogyasztásra és konzervipari feldolgozásra. Sütemény, befőtt és dzsemm készítésre keresik nálunk leginkább, e mellett a lé és párlatkészítés szerelmesei kedvelik.

Érési ideje június vége, július eleje
Vásárlóink eltérően vélekednek termesztett fajtáinkról. Ki-ki melyikre esküszik akár a friss fogyasztásról, akár a befőtt vagy lekvár készítésről van szó. Mindhárom fajtával érdemes kísérletezni, az eredményről a véleményeket, tapasztalatokat szívesen fogadjuk akár a Jurás Meggyeskert facebook csoportunkban, akár közvetlenül, csak nekünk, “titkos” üzenetben a jurasmeggyeskert@gmail.com e-mail címünkre. Természetesen egyéb finomságok is kerülhetnek a családi asztalra, ötletekért kukkants be receptjeink közé, és hát mondanám, mazsolázz, de az nem lenne stílusos, inkább szemezz közülük. Megtalálható Anyukám pite receptje a sietős napokra, vagy egy másik nagy kedvenc is, az amarettós-meggyes pite.