RECEPTEK

A mi családunk nem volt túl édes szájú. Apukánk és annyira mi sem igényeltük a sütiket és Anya sem volt túl lelkes ezen a területen. Lehet, van összefüggés oda-vissza? Ki tudja. Persze azért időnként nálunk is volt „finomság”, ahogy az édességeket aposztrofáltuk odahaza. Íme, egy nagy kedvenc, ami tökéletesen illeszkedett Anyukám sűrű napirendjéhez.

A „PITE”, ahogy Anyukánk készítette

Hozzávalók
Elkészítés

A liszt előtti összetevőket egybeöntjük, összekeverjük, majd hozzáadunk annyi lisztet, hogy lágy galuskatészta állagú tésztát kapjunk, könnyű legyen de a meggy ne essen bele. A liszt mennyisége nagyjából 18-20 dkg. Kizsírozzuk vagy sütőpapírpzzuk a tepsit, beleöntjük a tésztát majd rátesszük a gyümölcsöt. És mehet is a sütőbe.

Anyu extrázta annyiban, hogy a gyümölcs után még fahéjas kristály cukorral meghintette a tetejét.
Be a sütőbe, tűpróbával ha már nem ragad, kész.

A dupla adag egy 27×35 cm-es tepsiben jó két ujjnyi vastagra jön fel, ha bőven meggyezem. Villanysütőben, 200 oC-on, alsó-felső sütéssel, nem légkeveréssel, 35-40 perc alatt kész.

Bármilyen idény gyümölccsel finom, ha maradt tavalyról dió, a szilvás-diós verzió is mennyei! 😛
Akár kisgyerekkel is készíthetjük, bekapcsolódhatnak a keverésbe, elevenebbek csak a gyümölcs szórásba. 😀

A másik már egy újítás, kaptam egyszer a receptet. Nem olyan egyszerű, jóval komolyabb alapanyag-beszerzést igényel, ám nagyon megéri a fáradtságot! Igazi vendégváró, ünnepi sütemény, egy verhetetlen ÍZ ORGIA!

MANDULÁS-MEGGYES

Hozzávalók a tésztához 

A meggyes részhez

A krémhez

A tetejére

Elkészítés

A piskóta tojásait szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük vízzel és olajjal. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgájás és fehérje habos részt óvatosan összeforgatjuk, majd belekeverjük a lisztet is. Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 20×25 cm-es tepsibe öntjük.

A magozott meggyet lecsepegtetjük, elkeverjük a liszttel vagy zsemlemorzsával, hogy felszívja a levét és ne áztassa el a tésztát.

A meggyet rászórjuk a tésztára, tetejét meghintjük a szeletelt mandulával.
180 oC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A krémhez a pudingport kevés tejjel és a tojássárgájával simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, majd a pudingos résszel besűrítjük. Hagyjuk kihűlni.

A puha vajat porcukorral és mandula aromával kihabosítjuk, majd a kihűlt pudingos részt hozzáadva tovább habosítjuk.

A kihűlt tésztát kettévágjuk, az alsóra kenjük a krémet, rátesszük a mandulás tetejét és hűvös helyre tesszük, pár óra alatt picit megdermed és szeletelhető.

MENNYEI! 

Ha nekilátok, én kapásból 3 adagosra készítem, komolyan! A háromszoros adag a nagy, mély gáztepsiben 35 perc alatt sül meg, az egésszel pedig összesen 3 óra alatt készülök el. De nem vagyok profi!