RECEPTEK
A „PITE”, ahogy Anyukánk készítette
- 1 kis doboz tejföl
- 20 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 18-20 dkg liszt
- 1/2 kg magozott meggy
- 2 evőkanál kristálycukor elkeverve egy csipet fahéjjal
A liszt előtti összetevőket egybeöntjük, összekeverjük, majd hozzáadunk annyi lisztet, hogy lágy galuskatészta állagú tésztát kapjunk, könnyű legyen de a meggy ne essen bele. A liszt mennyisége nagyjából 18-20 dkg. Kizsírozzuk vagy sütőpapírpzzuk a tepsit, beleöntjük a tésztát majd rátesszük a gyümölcsöt. És mehet is a sütőbe.
Anyu extrázta annyiban, hogy a gyümölcs után még fahéjas kristály cukorral meghintette a tetejét.
Be a sütőbe, tűpróbával ha már nem ragad, kész.
A dupla adag egy 27×35 cm-es tepsiben jó két ujjnyi vastagra jön fel, ha bőven meggyezem. Villanysütőben, 200 oC-on, alsó-felső sütéssel, nem légkeveréssel, 35-40 perc alatt kész.
Bármilyen idény gyümölccsel finom, ha maradt tavalyról dió, a szilvás-diós verzió is mennyei! 😛
Akár kisgyerekkel is készíthetjük, bekapcsolódhatnak a keverésbe, elevenebbek csak a gyümölcs szórásba. 😀
A másik már egy újítás, kaptam egyszer a receptet. Nem olyan egyszerű, jóval komolyabb alapanyag-beszerzést igényel, ám nagyon megéri a fáradtságot! Igazi vendégváró, ünnepi sütemény, egy verhetetlen ÍZ ORGIA!
MANDULÁS-MEGGYES
Hozzávalók a tésztához
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 6 db tojás
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál étolaj
A meggyes részhez
- 50 dkg meggy
- 2 evőkanál liszt
A krémhez
- 2,5 dl tej
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 3 db tojás sárgája
- 15 dkg cukor
- pár csepp mandula aroma
- 20 dkg puha vaj
- 5 dkg porcukor
A tetejére
- 5 dkg szeletelt mandula
A piskóta tojásait szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük vízzel és olajjal. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgájás és fehérje habos részt óvatosan összeforgatjuk, majd belekeverjük a lisztet is. Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 20×25 cm-es tepsibe öntjük.
A magozott meggyet lecsepegtetjük, elkeverjük a liszttel vagy zsemlemorzsával, hogy felszívja a levét és ne áztassa el a tésztát.
A meggyet rászórjuk a tésztára, tetejét meghintjük a szeletelt mandulával.
180 oC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez a pudingport kevés tejjel és a tojássárgájával simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, majd a pudingos résszel besűrítjük. Hagyjuk kihűlni.
A puha vajat porcukorral és mandula aromával kihabosítjuk, majd a kihűlt pudingos részt hozzáadva tovább habosítjuk.
A kihűlt tésztát kettévágjuk, az alsóra kenjük a krémet, rátesszük a mandulás tetejét és hűvös helyre tesszük, pár óra alatt picit megdermed és szeletelhető.
MENNYEI!
Ha nekilátok, én kapásból 3 adagosra készítem, komolyan! A háromszoros adag a nagy, mély gáztepsiben 35 perc alatt sül meg, az egésszel pedig összesen 3 óra alatt készülök el. De nem vagyok profi!