MUNKA LEHETŐSÉGEK

Jelentkezési szándékod telefonon a +3630/555 98 35-ös telefonszámon Etinél, vagy a Jurás Meggyeskert Facebook oldalára küldött Messenger üzenetben, továbbá a jurasmeggyeskert@gmail.com e-mail címre küldött leveledben jelezheted. 

Írásban kérjük, add meg a telefonszámod a további kapcsolatfelvétel megkönnyítése érdekében!

főbb feladatok

melyekbe bekapcsolódhatsz

Metszés utáni gally eltakarítás

Várható ideje: február-március A metszést szakemberek végzik. A munka dandárja itt még nem ér véget. A levágott ágak vastag részeit kivágjuk és lehordjuk az ültetvényről, majd az ott maradt gallyakat szárzúzóval ledaráljuk. A munkához 2-3 fő segítségét szoktuk igénybe venni, a feladat a vastag ágak kivágása karos metszőollóval, majd felrakása a teherautóra.

Csemete pótlás

Várható ideje: október közepe – november vége

A munkához 3-5 fő segítségét szoktuk igénybe venni. 

A feladat az előkészített ültető gödrökbe a csemete elhelyezése, a gödör betemetése, iszapolás a munkakezdést megelőzően ismertetett részletek szerint.

Szüret

Várható ideje: június közepétől július első hete.

Jelentkezés feltétele:

– 15. életévét legkésőbb a munkakezdés napját megelőző napon betöltött, adóazonosító számmal rendelkező személy
– 18 év alatti munkavállaló esetén szülői hozzájáruló nyilatkozat és iskolalátogatási igazolást kell kérnünk.
– a munkavégzés első napján magaddal kell hoznod az alábbi irataid: lakcímkártya, TAJ kártya (társadalombiztosítási azonosító), adóazonosító kártya.

Ezek hiányában a bejelentést nem tudjuk megtenni s így a munkavégzés nem kezdhető meg. Kérjük, indulás előtt ellenőrizd, valamennyi iratod nálad van-e! Az igazolványokat a bejelentést követően azonnal visszaadjuk, nem tartjuk magunknál!

A szüreti munkáról SOKKAL BŐVEBBEN lentebb olvashatsz!

Amit biztosítunk

a munkavégzés során

bejelentés

Munkaszerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazunk.

azonnali, készpénzes fizetés

A munkafolyamat befejezése után, azaz az utolsó munkanapon. Tehát ha egy napos egy feladat, pl. csemete pótlás, akkor aznap, ha több napos, pl. szüret, akkor az utolsó szüreti napon.

bérezés

A szüreti munkát teljesítmény bérezésben, az egyéb munkálatokat órabéren fizetjük.

eszközök

A munkavégzéshez szükséges valamennyi eszközt biztosítjuk.

körülmé-nyek

a kertészetben

friss levegő

Ez egy kertészet, a feladatokat az ültetvényben végezzük a szabad ég alatt! Ennek megfelelően az aktuális időjárási körülmények alapvetően meghatározzák a feladat „hangulatát”.

angol wc

2 db angol WC az ültetvény területén. Komolyan! 🙂

higiénia

Folyóvizes kézmosási lehetőség.

ivóvíz

Ez alapvető, de megjegyezzük. Nem szükséges cipelned a vizet, korlátlan mennyiségben biztosítunk ivóvizet.
Hideg időben végzett munkafolyamat esetén egy kis teával, pogácsával is igyekszünk kedveskedni.

Amit nem biztosítunk

hozzá

étkezés

Az étkezést önállóan kell megoldani, egy-két szendviccsel érdemes készülni.

utiköltség

A munkába járás költségét nem térítjük.

A SZÜRET

A szüret a legnagyobb kihívás számunkra, igen sok szempontból. Telis tele általunk nem befolyásolható tényezővel és olyan folyamatokkal, melyeket nem tudunk “előre elvégezni”, az utolsó napokra tornyosulnak, nem kis izgalmat okozva. 

Sok kis részfolyamat állandó összehangolása adja az egészet, mely végül az éves munkánk eredményét.

Igyekeztünk valamennyi, a szedésben résztvevők számára érdekes és érdemleges folyamatot összeírni.

 

munka

leírása, elvárások

kezdés

Munkavégzés kezdete általában reggel 6 óra. A szüret első napján a temérdek papírmunka, munkavédelmi oktatás, feladat egyeztetés miatt ez kicsit tolódik. De a többi szüreti napon már hatékonyak és gördülékenyek vagyunk, összeszokott kis csapatunk gyorsan felveszi a ritmust. Gyere bátran, minden segítséget megadunk és egy kis igyekezettel, hipp-hopp bele lehet rázódni. Ahogy a fiúk mondják, ez azért nem egy agysebészi feladat. Szóval többnyire 6 órakor kezdünk, ideális reggeli körülmények (száraz reggel) és tikkasztó déli órák esetén lehetőséget adunk az 5 órai kezdésre, de ezt az előző munkanap végén megszavazzuk közösen. A messzebbről érkezők, a diákok és akik éjszakai műszakból jönnek, maradnak a 6 óránál, szóval ebben is rugalmasak vagyunk, nincs gond, ha nem egyszerre jön mindenki, több részletben is megoldható a bejelentés. Egyet kérünk, a megbeszéltekhez tartsuk magukat, bátran szólj, ha szeretnél valamit! A megbeszélt kezdés előtt 10 perccel elég megérkezni.

befejezés

A nap vége átlag 14 és 15 óra, a kezdés időpontjának és az időjárásnak függvényében. Hogy miért csak eddig vagyunk? Egyrészt tikkasztó hőségben, hidd el, elég lesz 6-8 óra. Sok éves tapasztalatunk azt mutatja, a munkaidő előre haladtával a szedői teljesítmény hatványozottan csökken, a hosszú munkanapok nem rövidítik a szüret teljes hosszát. E mellett figyelembe vesszük, hogy többnyire nők dolgoznak nálunk, akikre otthon vár még egy műszak, házimunka, gyerekek és hát egy férj is :D. Keményebb verzióban egy éjszakai műszak. Van, aki a szomszédos településről érkezik, még haza kell kerékpároznia, esetleg utaznia. És nem mellékesen, a szedés befejezésével ránk is még sok kiegészítő feladat vár, hiszen nap közben veletek vagyunk, így az irodai és egyéb feladataink, a mi háztartásaink, gyerekeink, életünk értelme…. délutánra maradnak., 

szárral

A meggyet szárral szedjük! Nyakba akasztott csinos kis vödrökbe, onnan óvatosan öntjük az M10-es rekeszbe.

egészséges szemek

Repedt, sérült (madár csípte, jég verte), száraz, piros (éretlen), méreten aluli szemet nem szedünk! (Nyugi, a méret megállapításához egyértelmű segítséget fogsz kapni, nem lehet eltéveszteni!) Mit csinálj, ha leszedted vagy a vödör ürítésekor szúrod ki a renitens szemet? Két ujjaddal megcsippented és laza csuklómozdulattal betessékeled a fa tövébe. És mielőtt a fiataloknak huncutkodás jutna az eszükbe, itt leszögezem, érvényes a szülői intelem, melyet oly sokszor hallottál otthon az asztalnál: „Nem játszunk az étellel!” Tehát nem dobáljuk egymást meggyel, nem köpködjük egymás hajába a magot, stb… Annyi meggyet ehetsz, amennyi beléd fér, lehet rötyögni, mi is törekszünk a jó hangulat kialakítására, de kérlek, ne rendetlenkedj! És mindenki boldog lesz 😀

párok

Párok kialakítása. A szedőket párokba állítjuk. Ha eleve párban érkeztek, természetesen lehettek egy pár, nem avatkozunk ebbe bele. Ha páratlan vagy, összeboronálunk más, egyedül érkezővel. Itt persze igyekszünk minden féle szempontot figyelembe venni, pl. fiatalokat egymással párba állítani, stb. Nyugi, nem kell fogni egymás kezét, sőt, beszélgetni sem kötelező. Viszont egy fát két fő tud hatékonyan szedni, felváltva használva a létrát.

létrázás

Létrázni mindenkinek kell! Ez alól egyetlen kivételes esetben lehet felmentés. Ha a pároddal úgy érkeztek, hogy megegyeztetek és nincs vita. Egyéb esetben, aki fél a létrán vagy rosszul van vagy csak nincs kedve hozzá, az nem vehet részt a szüreti munkában.

eszközök

Kérjük, vigyázz az eszközeinkre! A szedővödörre nem szabad ráülni, mert elreped, törik, deformálódik. A szedőlétrát ellenőrizd, mielőtt felmászol rá, stabilan áll-e és, hogy nem helyezted a csepegtető szalagra!

fák

A meggyet szárral, de nem hajtásvéggel szedjük! Utóbbi esetben a következő évi termésünk bánja.

létra és a fa

A létra behelyezése a fa ágai közé, két emberes, körültekintést igénylő folyamat. Érdemes a kiszemelt részen közösen leszedni a meggyet a lenti ágakról, hogy ne verjétek le a létrával, majd a pár egyik tagja óvatosan félrehajtja, igazítja a létra elé hajló ágakat, míg a másik beilleszti a létrát. Végül, ahogy már „beszéltük”, ellenőrizzük a létra stabilitását és azt, hogy a létra nincs öntöző csövön!

kizárás

esetei

nem kijelölt fa szedése

Bár szerencsére nagyon ritkán fordult eddig elő, de sajnos volt már rá példa, hogy valakinek el kellett hagynia az ültetvényt. Akkor kérünk meg valakit, hogy inkább búcsúzzunk el, ha nem a saját, kijelölt fáját szedi, hanem pl. beleszed más fájába, átsurrangat még szedetlen sorokba. Ez három szempontból igen aggályos!

Egyrészt szaktudás hiányában beleszed más fajtájú meggyet, mely ugyan már esetleg bordó, de ízvilágában még nem hozza a maximumot, nem mellékesen az adott vásárló esetleg nem abból a fajtából szereti eltenni télire a befőttet.

Másodsorban nem „fer” azzal a szedővel szemben, aki majd később megkapja ezt a fát és a könnyen szedhető alja már lekapkodásra került.

Harmadrészt velünk szemben sem adja meg azt a tiszteletet, amit mi ismeretlenül megszavazunk minden új szedőnknek.

minőségi gondok

Nem a megbeszéltek szerinti munkavégzés lehet még oka a búcsúnak, pl. ha valakinek többszöri jelzést követően is nagy arányban van a ládájában szár nélküli vagy rossz, éretlen meggy, illetve nem szedi kellő mennyiséggel meg a ládáját. A minőségi munkavégzéshez mindenki megkapja a maximális segítséget, tehát ez csak azzal fordulhat elő, aki „bojkottálja a feladatot”!

rosszalkodás

Súlyos fegyelmezetlenség, pl. fáramászás azonnali kizárást okoz, de ilyesmire nem volt még nálunk példa.
Ha valakivel ilyesmi előfordulna, természetesen kifizetjük a bérét, a többiekkel együtt az utolsó szüreti napon.

eszközök

a szedéshez

szedővödör

Szedőnként 1 vödör, nyakba akasztható pánttal, méret ellenőrzéséhez segítséggel ellátva.

M10-es rekesz

Korlátlan mennyiségben, csak szedj és szedj és szedj szabadon 😀

3 ágú, stabil szedőlétra

Páronként 1 létra, tehát 2 embernek 1 db létrát biztosítunk, így lehetőséged lesz a maximum teljesítményre!

ideális szedő

ismérvei

Alapvető célkitűzésünk, hogy valamennyi vásárlónk prémium minőségű meggyet kapjon. Ezen gondolat mentén határoztuk meg az ideális szedő ismérveit.

minőség

Precíz a munkájára és képes az önálló munkavégzésre.

gyorsaság

Bár teljesítménybérben fizetünk és nekünk is fontos, hogy a szüret ne húzódjon el, mégis inkább „szépen”, mint sem gyorsan szed a jó szedő. A profi szedő szépen és gyorsan szed. És igen, létezik!

körültekintés

Körültekintő mind az eszközök, mind az ültetvény, mind a szedőtársai tekintetében.

létszám határ

avagy a korlátaink
3 tényező húz határt a szedői létszámunkban.

1.

Eszközök mennyisége. Vödröcskénk van több. De a jelenlegi létra darabszámunk nem kívánjuk bővíteni, ilyen kiadást egyelőre nem tervezünk.

2.

Saját fizikai korlátaink – mindenhol is ott kell lennünk, több ember munkáját már nem tudnánk koordinálni.

3.

A leszedett meggyet el is kell adni. 🙂

bérezés

és a fizetés módja

teljesítménybér

Teljesítménybért fizetünk, az aktuális piaci árak függvényében, az utolsó szüreti napon, készpénzben.

+10%

+10% prémiumot adunk annak, aki valamennyi szüreti napon részt vesz az adott szüreti évben, tehát az érdi, debreceni és újfehértói fajták szüretelésén is végig részt vesz. Ez összesen átlag két heti munka.

egyéni teljesítmény

A teljesítményt egyénenként nézzük és fizetjük, nem páronként! Kérhetitek, hogy közös számon szerepeljetek, de ez esetben a fizetést is egy összegben kapjátok és nektek kell elosztanotok magatok között! Javasoljuk, hogy külön rajtszámot kérjetek, van, akinek több pihenésre, cigiszünetre, evő-ivószünetre, szociális média üzenetekkel töltött időre és még hosszasan sorolhatnám, milyen plusz, nem szedéssel töltött időre van szüksége. Mindenkinek egyéni döntése. Viszont fizikai törvényszerűség, hogy az ő vödre és így a ládája sem telik olyan ütemben….. Szuper az együtt töltött idő, de bosszantó más helyett dolgozni. 😉

szedési minimum

Minimum szedett mennyiség. Előző gondolatmenetemből már adódik is a kérdés, hogy van-e minimum ládaszám követelmény nálunk. Nincs. De kérjük, mindenki vegye figyelembe, hogy ha valaki annyit sem tud leszedni egy munkanap alatt, hogy a napi bejelentési költségét kitermelje (500 Ft/nap), az egyrészről nekünk egy veszteséget termel, másrészt a teljesítmény bére sem fog egy fagyizásnál többet fedezni. Természetesen ez ne vegye kedvét senkinek a próbatételtől, nem fogjuk hangosbemondón bemondani, ki hol tart, illetve igyekezettel pár nap alatt ügyesen bele lehet jönni. Minden csak hozzáállás kérdése!

kezdés feltételei

mielőtt elindulnál

jelentkezés visszaigazolása

Előzetes jelentkezés szükséges telefonon, e-mailben vagy Messenger üzenetben. Csak és kizárólag akkor gyere, ha visszajeleztünk, hogy várunk sok szeretettel!

személyes iratok

Ha visszaigazoltuk, hogy jöhetsz, az első munkanapon hozd magaddal az alábbi irataid, melyek feltétlenül szükségesek a bejelentéshez: – lakcímkártya – TAJ kártya (társadalombiztosítási szonosító) – adóazonosító kártya (sokszor egy papírlapocska)

18 év alattiak

Ha visszaigazoltuk, hogy jöhetsz, és:
– a munkakezdés napját megelőző napon betöltötted a 15. életéved
hozd magaddal az alábbi irataid
– lakcímkártya
– TAJ kártya (társadalombiztosítási szonosító)
– adóazonosító kártya (sokszor egy papírlapocska)
és
– szülői hozzájáruló nyilatkozatot a munkakezdéshez
– iskolalátogatási igazolást.

zárt lábbeli

Papucsban balesetveszélyes ezért tilos a munkavégzés. A létra csúszik, a nádképű csenkesz (azaz a fű a sorok között) pedig igen kellemetlen ujjközben és bokatájon érintkezve a vékony bőrrel, ha úgy hirtelen belegázolsz.

amit aláírunk

papírmunka

munkaszerződés

Munka első napján, a feladat megkezdése előtt.

jelenléti ív

Minden munkanapon érkezéskor és távozáskor is.

adatkezelési hozzájárulás

Első munkanapodon.

munkavédelmi tesztlap

Munkavédelmi oktatáson elhangzottak alapján kitöltött tesztlapot. Nem kell izgulni, még senki nem bukott meg 🙂

javaslat

ruházat, kiegészítők

lábbeli

A már említett zárt cipő. Javasoljuk az időjárási viszonyoknak megfelelő lábbeli használatát, rekkenő hőségben minél szellősebb sportcipőt, esős időben gumicsizma és/vagy váltócipő készítését a motyóba.

ruházat

Dressz kód nincs, de a ruházatban is tudunk ajánlást tenni, az alapelv itt is az időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás. A nagy melegben javasoljuk a fehér/világos, jól szellőző ruha viselését, naptej használatát, az érzékenyeknek hosszú ujjú, lenge ing viselését. Amire a kezdők sokszor nem gondolnak, az a térdhajlat, mely igen fájdalmasan leéghet, ahogy a fa felé fordulva süti a nap 😉 Bár esőben nem szedünk, de esős időben az esőkabát, főként a reggeli órákban jól jön, a levelekről még csurdogálhatnak a cseppek. Kellemetlen egész nap nyirkos ruhában lenni.

naptej

Naptejjel kapcsolatban itt fontos megjegyeznünk, használata javalt, de használatát követően a szappanos kézmosást ne felejtsd el, a meggyet naptejes kézzel nem szabad szedni! Még a szárát sem! Nem beszélve arról, hogy igen hamar koszos lesz a kezed a ragacsos naptejtől.

Amennyiben kedvet kaptál, akár, csak, hogy kipróbáld magad, vagy mert gyűjtesz valamire és hasznosan töltenél pár napot, BÁTRAN JELENTKEZZ


Várjuk megkeresésed telefonon a 06305559835-ös telefonszámon, e-mailben a jurasmeggyeskert@gmail.com címen vagy akár a Jurás Meggyeskert Facebook oldalunkra írt Messenger üzenetben! 


Csatlakozz Jurás Meggyeskert Facebook csoportunkhoz is, ismerkedj velünk, játsz a szüreti nyereményekért!